top of page

Buxusmot: de zoveelste aantasting op Buxus

Buxusmot zorgt voor vraatschade op Buxus.

De motten worden rond april/mei actief en gaan direct eitjes afzetten aan de onderkant van de blaadjes van Buxusplanten. Van eitje naar pop duurt ongeveer een kleine maand en in deze periode richt de rups de grootste schade aan. De rupsen zijn felgroen met een zwarte kop, hebben zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. Kale takjes, bladskeletten en spinsels zijn het resultaat. Let wel op dat er in een jaar verschillende generaties worden gelegd en niet bestrijden resulteert in een enorme toename van het probleem. Bij erge aantasting vreten ze de volledige plant kaal. Probeer de rupsen eruit te schudden of de beschadigde gedeeltes eruit te snoeien. Gezien de actuele grootte van het probleem zijn meerdere behandelingen met biologische, rupsdodende middelen op basis van Pyrethrum sap aangewezen. Ook binnenin de plant!

Dit is de zoveelste aantasting op Buxus en ze maken van Buxus een zeer kwetsbare plant. We stellen ons de vraag of Buxus niet te veel gebruikt wordt. Er klopt iets niet wanneer er voortdurend met schadelijke producten gespoten moet worden!

Planten zoals Ilex crenata of Lonicera nitida zijn een prima vervanger!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Social Icon
bottom of page