top of page

Welke haagsoort kiest u?

Zolang het niet vriest, is de winterperiode een goede tijd om hagen te planten. Zij worden meestal verkocht met 'blote wortel' en zijn alleen op die manier verkrijgbaar vanaf het moment dat de bladeren vallen tot het moment dat de nieuwe bladeren uitlopen. Als de grond bevroren is kan er niet geplant worden. Een korte periode dus! Zorg dat u voorbereid bent! Gebruik maken van planten in containers kan natuurlijk ook, maar voor sommige haagsoorten wordt het prijskaartje behoorlijk hoger!

Groenblijvende hagen zorgen ervoor dat de structuur van de tuin ook in de winter zichtbaar blijft. We denken dan bv. aan Taxus, Buxus, sommige Ligustrum soorten, Ilex crenata, Prunus lusitanica 'Angustifolia', Cupressocyparis x leylandii, Hedera helix...

Bladverliezende hagen zorgen voor een natuurlijker beeld: privacy in de zomer, doorkijk in de winter. Bij beuk (Fagus, rood of groen) blijft het goudbruine dorre blad lang aanwezig in de winter. Dit in tegenstelling met haagbeuk (Carpinus), maar deze laatste loopt zeker drie weken eerder in het voorjaar uit. U kan ook nog kiezen uit sommige Ligustrum soorten, Acer campestre of gemengde hagen.

Snoei onmiddelijk na het aanplanten de planten vooral in de breedte goed bij. Niet alleen de verhouding takken-wortel wordt hierdoor beter, maar de haag zal ook beter vertakken. Regelmatig snoeien vanaf mei zorgt voor dichte, smalle hagen. Sommige hagen moeten meer gesnoeid worden dan andere.

Hagen zorgen niet alleen voor de nodige privacy, maar breken ook de wind, zorgen voor beschutting, zijn een mooie achtergrond voor borders of ornamenten, bieden een schuilplaats voor allerlei dieren...

Welke haag geniet uw voorkeur?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Social Icon
bottom of page