top of page

Wat te doen met afgevallen bladeren?


Eens de bomen en struiken de nuttige voedingsstoffen uit hun bladeren hebben gehaald, verkleuren hun bladeren naar gele, oranje, rode en bruine tinten.

Afhankelijk van de plaats waar de bladeren liggen, haal je ze best weg of mogen ze blijven liggen.

Bladeren op het gazon mogen zeker niet te lang blijven liggen. Het gras wordt dan geel en sterft uiteindelijk af. Mos en onkruid komen in de plaats. Blazen of zuigen, harken of maaien (niet bij vriesweer) in een hogere stand is de boodschap!

Grote pakken bladeren op groenblijvende planten kan u het best ook verwijderen (schimmelvorming; sterven af bij gebrek aan licht).

Op bestrating moeten ze zeker verwijderd worden om valpartijen te vermijden!

Over de vijver kan u eventueel een net spannen. Bladeren regelmatig van het wateroppervlak scheppen. Bladeren die blijven liggen op de bodem zullen gaan rotten, met overmatige algengroei tot gevolg.

Tussen struiken en vaste planten mogen de bladeren blijven liggen. Ze beschermen de wortels tijdens de winter en geven beschutting aan allerlei dieren.

Overtollig blad kan naar de composthoop. Bij maaien of bladzuigen wordt het blad versnipperd, wat het verteringsproces versnelt. Sommige bladeren composteren sneller dan andere. Bladeren van beuk, plataan of eik niet in te grote hoeveelheden tegelijkertijd op de composthoop gooien! Vochtige bladeren composteren sneller! Gemengd met fijne takjes, onkruid (liefst niet in het zaad laten schieten), plantenresten, keukenafval, gazonmaaisel... leveren ze een uitstekende compost die in de tuin verwerkt kan worden. Bij een aantal containerparken kan u gratis gedurende een periode de bladeren afleveren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Social Icon
bottom of page